Secde İzi
- Fetih Suresi
- 25 Şubat 2019
- Yorum yaz
- 1.336 kez görüntülendi
Medine’de müslümanlar ve münafıklar birlikte yaşıyordu. Müslümanı ve münafığı birbirinden fiziki olarak ayırmak pek de mümkün değildi.
İkisi de aynı elbiseleri giyiyor. İkisi de aynı Mescitte bulunuyordu. Kimi zaman aynı mecliste sohbet bile dinledikleri oluyordu!
Öyleyse müslüman ile münafıklar nasıl birbirinden ayrılacaktı?
Âyeti Kerimede tam da bu soruya cevap veriliyor. ALINLARINDA GÖRÜLEN SECDE İZİNDEN
Secde izi peki nasıl oluşacaktı?
Peygamber efendimizin namaz kıldırdığı Medine Mescidi (Mescidi Nebevi) üstü açık bir şekilde inşa edilmişti. Özellikle yaz mevsiminde hava çok sıcak oluyor ve Mescidin içindeki kumlar adeta kızarıyordu. Öğle ve ikindi namazını kılan sahabe efendimizin alınları bu sıcağın da etkisiyle zamanla kızarıyor ve iz tutuyordu. Bir kaç gün üst üste namaza devam eden bir kişinin alnının kızarması kaçınılmazdı.
Ama münafıklar namaza gelmemek için Medine dışına çıkıyor, vakit namazlarda bulunmuyordu. Yatsıya uyuduğu için, sabaha kalkamadığı için, akşama yemek yediği için namaza gelemediğini söyleyen münafıklar mümkün mertebe gündüz namazlarında da arazi oluyordu.
Medine’de gezen birisi kimin namaz ehli olduğunu kişinin alnına bakarak tespit edebiliyordu.
Buraya kadar herşey anlaşıldı sanırım.
Peki, günümüzde Mescitler dayalı döşeli. Halılar yumuşacık. İçerisi evimizden bile daha serin! Öyleyse bizim alınlarımız kızarmıyor. Namaz ehli olduğumuz anlaşılmıyor.
Namaz kılan ile kılmayan aynı alın şekline sahip oluyor. Peki, biz namaz kılan ile kılmayanı nasıl anlayacağız?
Pantolon izinden olabilir mi?
Evet, neden olmasın?
Namaz kılanların diz kapağı sürekli parlaktır. Pantolonun rengi biraz da olsa solmuştur.
Demek ki, bir zamanlar namaz kılanların alameti alınlarındaki kızarıklık iken, şimdi ise pantolonun diz kapağı kısmındaki renk solmasıdır.
Öyleyse solan pantolondan dolayı utanmayın. Sıkılmayın. Üzülmeyin. Yenisini almak için de zahmet bile etmeyin! Zira bu eskilik sizin Allaha kulluk yaptığınızın en büyük alametidir. Bu alametten dolayı da sevinmek gerekir!
Tefsir Dersleri
Murat Padak
Henüz yorum yapılmamış.