Bidat Nedir
- Güncel Konular
- 11 Ekim 2020
- Yorum yaz
- 1.231 kez görüntülendi
İlk dinler hafife alınan bidatler yüzünden bozuldu.
Her gelen hergele kendi hobilerini ve fobilerini din olarak tanıttı.
Buna ses çıkaran olmadıkça da hobicilerin sayısı arttı.
Öyle ki, dinlerin kesin talimatları terk edildi ve sonradan ihdas edilen, üretilen şeyler dinin talimatları haline geldi.
Bugün İslamın da başına gelen budur.
Bazı kişilerin kişisel din anlayışları İslam diye tanıtılmaktadır.
Farz namazı kılmadığı halde insanlara dini bir referansı/kaynağı olmayan namazlar ihdas edildi ve bu ihdas edilen, üretilen namaz; farz namazlardan daha çok rağbet gördü.
Bidat olan bir ibadeti yapmanın sevabı yoktur. Kişi cahilliği yüzünden yaparsa niyetine göre muamele görür. Bidat olduğunu bile bile bunu yaparsa sevap almadığı gibi, Allah’ın dinine ilavede bulunduğu için günaha girer. Sapar ve saptırır.
Ayette geçen ruhbanlık: kişinin kendisini Allaha yakın hissetmesi, Allah’tan daha çok ürpermesi, ona karşı daha takvalı olmak için uydurduğu bir şekildir. Hıristiyan din adamları tarafından ihdas edilmiştir. Güya kiliseye kapanarak, evlenmeyerek, dünyanın bazı lezzetlerinden mahrum kalarak Allaha yakınlaşmayı aradılar. Ama Allah, onlardan böyle bir talepte bulunmamıştı. İyi niyetle dahi olsa yaptıkları bu bidat zamanla din haline geldi.
Bugün koruyucu kefen, azaptan koruyan tarikat, sırattan koruyan tılsımlı muska pazarlayanların, dini bir kaynağı olmadığı halde 1000 yıllık ibadete denk namaz ve oruç pazarlayanların Hıristiyanların yaptığından ne farkı var?
Dinin emir ve yasakları, ibadet ve inanç esasları Hazreti Peygamberin vefatı ile sona ermiştir.
Sonradan ihdas edilen inanç, ibadet, ahlak biçimleri her ne surette olursa olsun bidattir.
Allahın isim ve sıfatlarını kullara vermek, hulul inancı, vahdeti vücut inancı, değişik biçimlerde kılınan namaz çeşitleri, Hazreti Peygamberin ve Sahabenin günlük hayatta yapmadığı din hassasiyeti adı altında giyim kuşam şekli tamamıyla bidattir..
Bidatin iyisi: dini referansı veya kaynağı olan bir ibadeti yaparken onu kolaylaştırmak için yapılan şeylerdir. Örneğin camiye halı sermek, klima takmak, tesbih taneleri ile tesbihat yapmak, caminin gözükmesi için minare yapmak Bidati hasenedir. Sonradan ihdas edilen ama ibadet kastı aranmayan ve ibadetlerin yapılmasına yardımcı olan şeylerdir.
Kötü bidat: siz zaten meseleyi anladınız. Birinci maddenin dışında kalan şeylerdir.
Murat PADAK
Henüz yorum yapılmamış.